Jazz & Sail

Van de talloze evenementen die in Bergen worden georganiseerd, is haar legendarische, driedaagse Jazz & Sail Festival een van de oudste en populairste. De aftrap is de eerste vrijdag van september en zoals de naam suggereert staat het weekeinde in het teken van zeilbootracen en muziek.

Het 2022 programma is nog niet gepubliceerd, maar we kunnen erop rekenen dat de editie van dit jaar bol zal staan van geweldige traktaties, en misschien zelfs ook weer een optreden van de club Bergense vrienden die er alom om bekend staan het festival in de jaren 80 altijd met een enorm feest te hebben afgesloten: The Ship and Horse Band.

The Ship & Horse Band in hun jongere jaren.

De activiteiten zijn verspreid tussen Bergen en het strand van Bergen aan Zee. In het centrum, op vrijdag- en zaterdagavond, betreden tientallen bands (en big bands) de diverse binnen- en buitenpodia die voor het weekeinde worden opgetuigd, en de vele optredens worden vergezeld door een rijke keur aan (straat-)kunst, theater en culinaire hoogstandjes.

De zeilen worden zaterdag gehesen, wanneer de catamaran regatta van start gaat (meestal rond het middaguur. Botenclub Bergen heeft altijd een sleutelrol gehad in de organisatie van het festival, en sinds 1979 geven zij er de leiding aan. Er staan meestal drie of vier races op de agenda voor zaterdag, plus nog twee die worden gezeild op zondag, en omdat Jazz & Sail een Dart 18 evenement is, kunt u een behoorlijke flotilla aan catamarans verwachten op de golven voor de kust van Bergen aan zee. Wanneer op zondag de laatste race geracet is, begint er een groots feest voor jong en oud, zeiler en landrot, en een enorme tent bij het paviljoen van de botenclub (op het zuidelijke deel van het strand; kan niet missen). Live muzien, DJ's, eten en drinken - de sfeer is altijd fantastisch en iedereen is welkom.

Wat er allemaal precies gaat gebeuren en te doen is dit jaar vindt u op jazzbergen.nl. Daar staat waar, wanneer en wie gaat optreden, hoe het zeilschema eruit ziet en andere nuttige info.

 

Fotografie: Robin Glendenning en onbekend.

nl_NL